HVER AF OS ER IKKE EN, MEN TO KARAKTERER...

1. akt

London, 1888. Videskabsmanden Dr. Henry Jekyll forarger det etablerede samfund med sin ambition om at splitte det menneskelige sind i godt og ondt. Han reflekterer over sin fars sindssyge, der har placeret ham på en galeanstalt og mener at der må være en løsning. Både Jekylls bedste Ven Mr. Utterson og hans fremtidige svigerfar, Sir Danves Carew, råder ham til ikke at fortsætte med den kontroversielle forskning ind i skyggesiderne af det menneskelige sind, der gemmer sig bag facaden.

Dr. Jekyll forsøger desperat at få tilladelse til forsøg på mennesker fra hospitalsbestyrelsen, der mener at han er forrykt og afviser ham blankt, til stor tilfredshed for sekretæren Simon Stride. Utterson slutter sig til Jekyll der kalder bestyrelsen for en samling hyklere.

Sir Danves holder forlovelsesfest for sin datter Emma, der skal giftes med den unge Dr. Jekyll, og selv om både hendes far og hendes tidligere bejler, Mr. Stride mener hun burde revurdere sagen, er Emma sikker i sit valg. Hun elsker sin Henry, som da også formår at dukke op til festen, om end lidt forsinket. Så længe de to holder sammen, kan de klare alt.

På en gå tur med Utterson ender Jekyll på slum-værtshuset “Sumpen” - et sted hvor den daglige moral er tilsidesat og kødets lyster er tilgængelig til højest bydende. Værtsuset styres med hård hånd af Spider, der via sin bordelmutter Nellie sælger ud af en samling lystige piger, med sangerinden Lucy i spidsen. Under Lucys show stifter hun og Jekyll bekendskab med hinanden og Lucy, der fisker efter betydeligt mere, får Jekylls kort og et tilbud om hjælp hvis hun skulle få brug for det.
Tilbage i laboratoriet tager Dr Jekyll sagen i egen hånd og bruger sit nyudviklede medikament på sig selv. Det får katastrofale følger da Jekyll udvikler et dyrisk og brutalt alter ego: Edward Hyde. Hyde er alt det som Jekyll ikke er og kaster sig ud i nattelivet med en brusende lyst.

Jekylls arbejde begynder at fylde mere og mere, og fjerner ham gradvist fra sine nærmeste, ikke mindst Emma. Ingen ved hvad hans nyeste række af eksperimenter går ud på, men alle ser en forandring i manden.

En dag kommer Lucy til Jekyll. Hun har brug for lægehjælp da hun har fået tæsk af en af hendes faste kunder - hans navn, fortæller hun en måbende Dr. Jekyll, er Edward Hyde. Han behandler hende og i et ømt øjeblik ender i et lidenskabeligt kys, før Lucy forsvinder ud i vinternatten med en drøm om hvad dette kunne føre til. Pludselig dukker Hyde op. Lucy flygter og før Hyde når at forfølge hende, falder han over et andet offer. Byens biskop og medlem af hospitalsbestyrelsen der nægtede at hjælpe Jekyll. I en blodig rus, slår Hyde biskoppen ihjel.


2. akt

Byen er på den anden ende. En stribe af mord har ramt byen, og en efter en må medlemerne af hospitalsbestyrelsen lade livet for hånden af en ukendt morder.

Emma der næsten har mistet kontakten til sin forlovede, dukker uannonceret op i Jekylls laboratorium, og finder en slidt og desperat Henry. Hun længes efter deres forhold som det var engang og forlader ham med besked om at når han er klar, så ved han hvor hun er. Jekyll er ude af sig selv. Han knokler for at finde en modgift til sit medikament og dermed sætte en stopper for Hydes nattelige eskapader, men samtidig er Hyde nærmest blevet en del af ham, hvilket hindrer ham i at sætte en stopper for eksperimentet. Han er fanget i to personligheder og imellem to kvinder.

Hyde opsøger Lucy, der stadig veksler imellem at underkaste sig Hydes brutale styrke og lyst, og at drømme om et et bedre liv med Jekyll - helt uvidende om at de er en og samme person.

Utterson dukker op hos Jekyll med medikamenter til modgift, men finder kun Edward Hyde. Til Uttersons rædsel lærer han om Jekylls dobbeltliv, og lover også sin ven at opsøge Lucy med en opfordring til at forlade byen i en fart inden Hyde dræber hende. Imens vil Jekyll skabe den modgift der skal begrave Edward Hyde for evigt.

Lucy læser Dr. Jekyll brev, og med det økonomiske tilskud han har vedlagt, kan hun starte på en frisk et sted langt væk fra byen. Hun når dog ikke langt da Hyde pludselig dukker op. Han er ude af sig sig af jalousi over Lucys kærlighed til Jekyll og i en bestialsk leg, dolker han hende til døde.

Jekyll sider tilbage i sit laboratorium. Han kan ikke længere styre skiftene imellem Jekyll og Hyde og de to sider kæmper en kamp om at vinde herredømmet over doktorens krop. I sidste ende sender Jekyll Hyde tilbage i mørket hvor han kom fra.

Der er gået tid og vi er til Emma og Henrys bryllup. Alt ånder idyl, indtil Jekyll under brudevalsen får det dårligt og før han ved af det har en diabolsk Edward Hyde taget hans plads. Hyde går amok på bryllupsgæsterne og angriber Emma. Utterson dukker op med en pistol og forlanger at Hyde slipper Emma. Med sine sidste kræfter tvinger Jekyll Hyde til at slippe hende og tigge Utterson om at gøre en ende på det hele inden det er for sent. Som en sidste tjeneste til sin gamle ven skyder Utterson Hyde og tilbage ligger Jekyll - døende. Han og Emma deler et sidste øjeblik før Edward Hyde og alle eksperimenterne dør med ham.


 

HANDLING