FRA SHEFFIELD TIL BROADWAY

Hvad der startede i 1997 som en lille lowbudgetfilm blev efter en indtjening på 160 millioner euro, til den mest succesfulde film nogensinde produceret i England. Og hvorfor ikke? The Full Monty skildrer hjertevarmt fællesskabet mellem en flok mænd, som hver især forsøger at skabe sig en tilværelse, hvor de kan se sig selv og deres familie i øjnene. I en tid hvor individet definerer sig selv som et resultat af sin erhvervsmæssige succes, tager den fat om en væsentlig aktuel diskussion, og behandler den med humor og skarpsindighed. Hvem kan ikke huske scenen hvor de 6 herrer står i køen til bistandskontoret og ubevidst begynder at vrikke til koreografien til Donna Summers “Hot Love”? Selveste Prince Charles har udtalt at det var en af hans yndlingsfilm og ovenikøbet selv stået i spidsen for en kopiversion af “Hot Love”-scenen til et velgørenhedsprogram på engelsk tv.

Filmen blev rigtig godt modtaget verden over og endte også med at inkassere en oscar for bedste musik.

I 2000 adapterede manuskriptforfatter Terrence McNally og komponist David Yazbek den populære 90'er film om arbejdermiljøet i den britiske storby Sheffield til teatret. De to amerikanere ændrede handlingen så den nu foregik i den amerikanske by Buffalo og fik gjort en massiv Broadway-succes ud af den. Forestillingen nomineredes til ikke mindre end 9 Tony Awards og løb af med årets Drama Desk Award for Bedste Musik. Den spillede 770 forestillinger på Eugene O’Niels Theatre og har siden gået sin sejersgang både resten af verden - deriblandt Købehavn i 2003.

Teatret Gorgernes udgave rykkede handlingen tilbage til England og valgte Det Kongelige Teaters Stærekassen som hjem for løjerne - men så er spøgsmålet. Har en komedie fra 90‘ernes England noget at sige os i dag?

MERE END BAR’ KOMIK

I en tid hvor arbejdsløsheden og finanskrisen på verdensplan har et fast greb i manges liv, er musicalen, The Full Monty, trods sine komiske træk en historie, der skildrer nogle af de følgevirkninger, en sådan krise kan have for den moderne mand og kvinde. The Full Monty handler i bund og grund om, hvordan en gruppe mænd håndterer den situation pludselig at stå uden job, og at det nu er kvinderne, der skaffer maden på bordet. Eksistensgrundlaget og bekræftelsen af deres maskuline erhverv som forsørger, er ved fyringen blevet revet væk under fødderne på dem og er blevet erstattet med en ussel overførselsindkomst og et formålsløst liv.  For bag musicalens slør af komik får vi beskrevet nogle virkeligt sørgelige historier, der ikke ligger langt fra den virkelige verdens. At mændene så vælger at ”løse” problemerne ved at lave et mandestripshow er formentligt der, hvor virkelighedens verden overhales af fiktionens verden.

Musicalens mandlige karakterer reagerer som udgangspunkt forskelligt på denne krise i deres liv. En lyver om sin arbejdsløshed over for sin kone, en anden har mistet selvværdet, en tredje prøver endda at begå selvmord. Generelt stiller mændene sig opgivende over for situationen. De eneste mandlige karakterer i musicalen, der ikke lader til at være ramt af krisen, er Teddy (Pams nye mand) og Buddy ”Keno” Walsh (Chippendaleren). Der er her tale om den højtuddannede mand, der iklæder sig jakkesættet til arbejdsdagen, og den showlystne mand, der lever af at smide tøjet for kvinder. De er mænd, der i de kvindelige karakterers øjne er, hvad mænd skal være.

Kvinderne spiller en markant rolle i musicalen. Hvor mændene i en akavet rytme og skæv toneart i deres første sang (”Skrot”) synger om at være skrottet af arbejdsmarkedet og til dels af deres kvinder, så synger kvinderne en power sang med masser af energi under titlen ”Kvinderne Styrer”. The Full Monty giver et billede af, hvordan kvinder mere og mere bliver konkurrenter til mænd, og hvordan mænd kan føle sig forsmået af kvindernes succes. En konkurrence, der i vores moderne samfund eksempelvis kan ses ved, at der i stigende grad er flere kvinder end mænd, der søger ind på de videregående uddannelser.

Komikken er i højsædet i The Full Monty, men musicalen har mere at byde på end dens morsomme overflade. Med afsæt i virkelighedsnære menneskeskæbner skaber The Full Monty stof til eftertanke.

 

HISTORIK