GUYS AND DOLLS – et vidunderligt og eviggyldigt Broadway show

21. mar 2022

Interview med instruktør Pierre Westerdahl.

Teatret Gorgerne har 25-års jubilæum i år og jubilæumsforestillingen bliver en vaskeægte klassiker fra Broadways guldalder; nemlig Guys and Dolls. Vores ensemble, der af anmelderne er blevet kaldt “Danmarks dygtigste teaterfrivillige”, har altid sigtet efter at præsentere noget, de ikke har gjort før. Det er både i form af nye titler, der ikke nødvendigvis er så kendte i Danmark – eller ved at finde nye indgangsvinkler på de mere kendte titler. Og nu kaster vi os så over en gammel svingmusical.

Et klassisk Broadway show

Nogen kunne måske spekulere over, om en forestilling fra 1950 vil kunne gøre sig på en teaterscene i dag. Spørger man instruktør Pierre Westerdahl, er han slet ikke i tvivl. ”Frank Loessers Guys and Dolls er en af de helt store musicalklassikere, som alle, der elsker genren, bør lære at kende,” fortæller instruktør Pierre. ”Sangene er ikoniske, stærke og medrivende og har dannet skole for senere musicalkomponister og sangtekstforfattere som f.eks. Stephen Sondheim og Cy Coleman. De er så utroligt iørefaldende – og så er de bygget så effektivt op; både dramatisk, psykologisk og musikalsk.” Pierre kender forestillingen særdeles godt, men fik alligevel sommerfugle i maven over at skulle stå i spidsen for opsætningen: ”Lige efter jeg fik opgaven, blev jeg lidt nervøs,” siger Pierre med en lille grin. ”Jeg havde gode minder fra biografen og Det Kongelige Teaters opsætning i 80´erne, men det var mange år siden, jeg havde beskæftiget mig med forestillingen. Ville den holde til et gensyn. Ville den fremstå som uvedkommende, sexistisk og forældet? Ville charmen ved det dejlige kærlighedseventyr fra 50’ernes New York’ske underverden være visnet?”

Den tanke blev dog hurtigt sluppet igen. ”Næ, tænkte jeg efter en genlæsning og genhøring – den holder flot. Det er en fin komedie i et spændende miljø med personer, der lever på kant med loven og den almindelige samfundsmoral – og så er den fortalt med en masse menneskeklogskab, ironi og varme,” udtaler instruktøren. ”Der er jo sket meget i forholdet mellem kønnene siden premieren i 1950 – og man må selvfølgelig ikke se handlingen som et kønspolitisk statement anno 2022, men som en kærlig hilsen på et gulnet postkort fra en anden tid. Eventyr bliver jo heller ikke forældede, selv om de et skrevet i et andet århundrede. De kan alligevel sagtens lære os noget om livet, kærligheden og parforholdet i dag,” siger Pierre.

Det er drengene mod pigerne – og pigerne vinder!

Spørger man Pierre Westerdahl om, hvad forestillingen kan byde et publikum i 2022, svarer han begejstret: ”Det er jo i virkeligheden en helt klassisk omgang pigerne mod drengene – og det er faktisk pigerne, der vinder… STORT! I starten tror fyrene jo selvfølgelig, at de kan få deres vilje med de dejlige dukker, men sådan går det jo slet ikke,” griner han. ”Det sørger frelserpigen Sarah og showpigen Miss Adelaide for. To af genrens sjoveste og klogeste kvindekarakterer, der ved, hvad de vil. Eller finder ud af det undervejs. Dem glæder jeg mig til at sætte i scene…”.

I vores forestilling har jeg nok tænkt at trække linjerne lidt skarpere op. Det må heller ikke blive alt for sødt og hyggeligt. Showet bliver lidt vildere og frækkere. Vi skal op i moderne komedie-tempo.

Og vi skal heller ikke have store naturalistiske dekorationer med tunge sceneskift. Vi kommer til at køre med et mere show-agtigt koncept med jazzbandet lige midt på scenen og en forvandlingsparat scenografisk rum. Det kommer til at sikre en mere ubesværet og filmisk scenegang.

Men nej, jeg har ikke tænkt at udsætte den fine, gamle musical for kønsskifte eller lignende drastiske operationer og vi flytter heller ikke handlingen til Nordvestkvarteret anno 2022. Bare rolig – En mindre ansigtsløftning, skulle være tilstrækkeligt. En kærlig opstramning af dialog og koreografi – og, som sagt, tempoet. Dengang havde man bedre tid i teatret end i dag.

En eviggyldig romcom med nutidig kant og glimt i øjet

Guys and Dolls” i Teatret Gorgernes version skal være et glædeligt og genkendeligt gensyn for alle dem, der kender og elsker showet og filmklassikeren,” siger Pierre Westerdahl, ”og for alle dem, der ikke gør, skal det være et nyt, forførende bekendtskab. Jeg bliver faktisk helt misundelig på dem, der skal opleve showet for første gang! Det bliver en vidunderlig, ”gammeldags”, men eviggyldig jazzet romcom fra 50´ernes Broadway, selvfølgelig præsenteret med nutidig kant og et glimt i øjet”.

“Jeg glæder mig!”

Billetsalget til Teatret Gorgernes 25-års jubilæumsforestilling Guys and Dolls er skudt i gang og lige nu søger vi også dygtige medvirkende til at stå på scenen. Der er deadline for tilmelding til audition d. 1. april.

Pierre Westerdahls tidligere forestillinger som instruktør i Teatret Gorgerne.