Påskeflashback: JESUS CHRIST SUPERSTAR

27. mar 2024

JESUS CHRIST SUPERSTAR I PORTALEN 2006

Teatret Gorgernes mest opførte forestilling er Jesus Christ Superstar af Andrew Lloyd Webber og Tim Rice. Vi har opført den både som forestilling og koncert mere end 33 gange og i så forskellige rum som Tivolis Koncertsal, Brøndby Strand Kirke, Gamle Scene på Det Kgl. Teater, Kristkirken på Vesterbro, Royal Arena og vores gamle prøvesal på skolen i Brøndby.

Første gang var i Portalen i 2006 – en stor opsætning instrueret af Tom Aarup Larsen, med mere end 30 performere og et 10-mandsorkester under ledelse af Jan Stokholte. Jesus blev spillet af Janus Elsig og blev bakket op af bl.a. Benjamin Sitrit, Rikke Aarup, Martin Bentø, Christof Gleie, Mette Ovesen, Judy M. Jørgensen og Bjørg Gamst.

FUN FACT: Korets absolut mest udfordrende sang i JCS er ’The Temple’ – nærmere bestemt den del, hvor de spedalske overrender Jesus. I det, der lyder som mange gentagelser af teksten, er der i virkeligheden hele tiden små ændringer, f.eks. skift fra nutid til datid eller ental til flertal. Det er ikke let i en sang, der stiger i tempo konstant. Dertil kommer, at Lloyd Webber har genarrangeret sangen flere gange med forskellige tekster, og at hele nummeret er skrevet i taktarten 7/8, hvilken gør det næsten umuligt at nå at trække vejret. Til gengæld går der altid et lille kollektivt sus igennem sangerne, når nummeret slutter med et brag.

JESUS CHRIST SUPERSTAR 40-ÅRS JUBILÆUMSKONCERT I TIVOLI – 2011

Da JCS rundede 40 år, skulle det ikke gå ubemærket hen. Vi fejrede det med en af vores største satsninger nogensinde: en enorm teaterkoncert i Tivolis Koncertsal med knap 100 medvirkende på scenen. Forestillingen spillede for fulde huse.

I Pierre Westerdahls iscenesættelse blev historien opdateret til nutidens konflikter fortalt igennem videoprojektioner og store optrin, og historien fik endnu mere kant. På scenen var bl.a. Anders Gjesing, Tom Aarup Larsen, Niklas Dietz og Jesper Mayland.

CPHCULTURE gav forestillingen 5 stjerner og skrev: ”Faktisk overgår denne udgave af Jesus Christ Superstar både Det Ny Teaters Annie og Folketeatrets Sugar i vokal udførelse. Og dermed får koncertudgaven af Andrew Lloyd Webbers Jesus Christ Superstar efter talrige danske forsøg noget nær en ideel præsentation.”

FUN FACT: Koncerterne i Tivoli var faktisk første gang Gorgerne fremførte Jesus Christ Superstar på originalsproget engelsk – og det har vi holdt os til lige siden.

KIRKEKONCERTERNE I PÅSKEDAGENE

De mest specielle udgaver, vi har opført af JCS, har nok været de mange kirkekoncerter, som Teatret Gorgerne typisk fremførte i påskedagene rundt om i hovedstadsområdet. Koncerterne blev i mange tilfælde brugt af kirkerne som konfirmationsforberedelse og tiltrak også et bredt udvalg af mennesker – fra almindelige kirkegængere til faste Gorg-fans. For Gorgernes medlemmer var det altid noget helt særligt at træde ind i disse smukke rum på disse særlige dage og fylde dem med rockmusik og en tidløs historie.

FUN FACT: Til en koncert i Brøndby i 2016 blev sangeren, der sang rollen som Simon syg, og hans sang ’Simon Zealotes’ kræver en temmelig rutineret powertenor. Heldigvis havde vi en kyndig pianist i orkesteret, så efter en hurtig rokade kunne han gå på scenen og synge ’Simon Zealotes’ med bravur, imens en fra ensemblet overtog pladsen bag klaveret.

Pianistens navn er i øvrigt Thomas Bay – og han er i dag direktør for Fredericia MusicalTeater.

JESUS CHRIST SUPERSTAR 50-ÅRS JUBILÆUMSKONCERT MED DUO

Danmarks Underholdningsorkester, under ledelse af vores tidligere kapelmester, Andreas Vetö, hyrede Teatret Gorgerne til fejringen, da JCS rundede sit næste skarpe hjørne. Teatret Gorgerne tog sig af alle soloindstik og de imponerende koroptrin i forestillingen samt agerede dubbleanter på alle roller. Solisterne talte Christoffer Brodersen, Erann DD, Bjørn Fjæstad, Fallulah, Cavin Cornwall og Allan Mortensen. Danmarksturnéen startede og sluttede på Det Kongelige Teaters Gamle Scene.

I sin anmeldelse for GAFFA skrev Adam Bouttai: ”og så er der én ting, som ender med at blive symptomatisk for ensemblet: De bliver ved med på skift at stjæle rampelyset.”

FUN FACT:  JCS-turnéen foregik under coronapandemien, hvilket betød, at der var reducerede pladser i salen for at skabe bedre afstand imellem publikum. Der var også skærpede krav til de medvirkende på scenen, deriblandt afstandskrav, som ændrede sig flere gange under forløbet. Ca. 30 minutter før premieren på Det Kgl. Teater blev Teatret Gorgernes ensemble nødt til at om-iscenesætte hele forestillingen pga. nye coronaregler. Alternativt ville forestillingen ikke kunne gennemføres. Umiddelbart inden tæppet gik, blev hele 1. akt rearrangeret med yderligere afstand mellem spillerne på scenen, og i pausen lavede man et nyt arrangement til 2. akt. I en situation som denne er det godt, at Gorgerne er vant til at improvisere.

JESUS CHRIST SUPERSTAR ROYAL ARENA MED DUO – 2021

Den ubetinget mest overvældende version af JCS, vi har medvirket i, var da Teatret Gorgerne igen teamede op med Danmarks Underholdningsorkester under ledelse af vores gamle kapelmester, Andreas Vetö, i en pakket Royal Arena. Det var arenaens første store koncertbegivenhed efter covid-19-nedlukningen, og folk var sultne efter en stor, fælles musikalsk oplevelse – og de blev ikke skuffede. Solisterne havde nu selskab af den portugisiske supertenor Ricardo Afonso. Alene til premieren klappede mere end 4.000 publikummer Gorgerne, det skønne orkester og de fantastiske professionelle solister af scenen med et stående bifald. Opsætning høstede roser fra både anmeldere og publikum.

I sin anmeldelse for DEN 4. VÆG skrev Victoria Bjertnæs Maegaard: ”Derudover fortjener koret en kæmpe applaus for deres eminente arbejde. De er velsyngende og velspillende, og de formår virkelig at spille op imod de kæmpe kræfter, der er i de centrale roller. Jesus Christ Superstar havde ikke været den samme uden dem, og de løfter i den grad forestillingen til det næste niveau. Bravo!”

FUN FACT:  Christoffer Brodersen, der spillede rollen som Jesus i Royal Arena, var også på scenen i Jysk Musikteaters opsætning af JCS i 2023 – nu i rollen som Judas. Her spillede han overfor Jesus i skikkelse af Anders Gjessing. Anders har været Gorgernes faste Jesus igennem 20 koncerter og forestillinger, så han kendte partiet ret godt!